Unsetåa.

 

En av många fördelar med att fiska i Glomma är att man har så många fler vatten att välja på om inte fisket skulle lyckas nått vidare.

Tar man väg 665 från Tynset så kommer man att stöta på det vattendrag som längre nedströms byter namn till, Rena, men här uppe går den under namnet Brya som flyter ihop med Speka som kommer ned från fjället i öst och har sin källa i Spekedalen.   Efter sammanflödet byter ån namn till Finnstadåa och därefter tar den namnet Unsetåa.

Alla dessa åar jag nyss rabblad upp kan vara värt ett besök.

Unsetåa är som gjord för flugfiske,med klart och fint vatten slingrar den sig genom dalen med omväxlande forsar och lugnare stryk.

www.Fishspot.no har inrättat en flugfiskezon i ån.

Här finns god tillgång på Harr & Öring med medelvikt kring halvkilot och mycket fisk kring kilot, inför Öringleken vandrar en del större Öring upp från Storsjöen och då har man chans på riktigt stor fisk.

På flugfiskesträckan är det en del specialregler, läs på och förstå de innan du börjar fiska.

Fiske är tillåtet mellan 1/6 till 15/10 men Öringen är fredad från och med den 1/9 och säsongen ut.

 

 

*Var köper man fiskekort ?

Förutom möjligheten att köpa kort i förväg på http://www.scanatura.no/webshop/?FiskeKort=716 så finns det kortförsäljare i området.

Fiskekortet som gäller i Unsetåa gäller även för de övriga vattnen i Renadalen Elvelag med bla Tysla och Finnstadåa/Finnstadsjöen.

Följ denna länk för mer information http://fishspot.no/wp-content/uploads/2013/01/Rendalen-Elvelag-2013.pdf

 

*Boende i området.

Det finns stugor för den som vill bo nära ån, och mycket närmare än såhär vet jag inte om man kommer.  http://fishspot.no/overnattingssted/kilsbua-pa-voll-nystu-unset/

För den som är sugen på att fiska Unsetåa´s källa Spekesjöarna på fjället kan inkvartera sig uppe i Spekedalsetra. http://fishspot.no/overnattingssted/spekedalssetra/

Nystu Unset, boende http://www.rendalennaturligvis.no/nystu-unset

 

*Guider i området.

Marius Tollan Guidar i Unsetåa http://fishspot.no/guide/fluefiskeguide-marius-tollan/

 

*Länkar till filmklipp,blogginlägg & artiklar.

Som ni sett ovan så har jag redan länkat en hel del till www.Fishspot.no vilket faller sig naturligt när det är de som har flugfiskesträckan i ån, men de har säkert en hel del matnyttigt kvar så kika in där.

Kort film från Unset https://vimeo.com/69424661

Rendalen Elvelag har en Facebooksida som kan vara värd ett besök https://www.facebook.com/rendalenelvelag/

Instagrambilder hashtagade med #unsetåa http://instagify.com/tag/unset%C3%A5a

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *